Cât costă serviciile unui designer de interior ?

Am formulat atât de simplu și direct întrebarea din titlu deoarece este cea mai uzuală întrebare atunci când vrei să afli cât costă un proiect de design de interior. Te întrebi ce să îi ceri designer-ului și “daca face banii”, astfel încât să îți optimizezi cheltuielile, dar să iți și îndeplinești scopul cu succes, să beneficiezi totuși de o decorare și amenajare (ori reamenajare a spațiului de locuit) în care să te simți “acasă”.
Aș vrea să îți clarifici care sunt specialiștii care te pot ajuta:
– designer
– ori arhitect
– ori decorator > click AICI pentru a afla la sfârșitul articolului explicațiile despre care sunt diferențele și competențele acestora 3.

Voi fi foarte onestă în ceea ce îți explic, sunt imparțială pentru că pot să mă substitui ție și să îți apăr interesele, dar trebuie să știi cu ce compromisuri poți să alegi cele mai ieftine combinații.
Exclud varianta de buget nelimitat, situație în care clientul îți dă cheia și aprobă cea mai mare valoare de deviz, neinteresându-l decât rezultatul. Nu am avut șansa ca să lucrez cu astfel de clienți, dar am prieteni arhitecți care ne povestesc că li s-a întâmplat și cum s-a desfășurat fericit tot procesul.

Tu, client, te afli în una dintre situațiile:

1. Ai achiziționat o casă sau un apartament abia construite, ori ti-ai construit de curand o casa și trebuie totul proiectat și amenajat încă din faza de “gri” (apartament / casă fară finisaje aplicate la interior, dar cu pereții preparați sau semi-preparați pentru diverse opțiuni de finisare și accesorizare. Pozitionarea instalatiilor sanitare si a surselor electrice, adesea nu sunt potrivit propuse perspectivei tale de mobilare si design (excluzand varianta constructie locuinta individuala).
2. Deții sau ai achiziționat o casa sau un apartament în construcții vechi și trebuie să reabilitezi interioarele și să le decorezi de la zero.
3. Situația de la nr. 2, dar cu diferența că vrei să folosești o bună parte din ceea ce mobilează și accesorizează casa, aceasta fiind situația când soliciți cel mai obositor designerul și nu trebuie să fii surprins de prețul cerut.

Nu încerca să sari la tabelul cu prețuri înainte de a afla ce ar trebui să îi ceri designerului. Trebuie să te acomodezi cu gândul că și pe designer timpul îl costa bani, nu doar pe tine.
Designerii pot să aibă strategii diferite, prin urmare, ar fi înțelept să ceri oferte de la vreo 3, cu condiția să citești foarte atent ceea ce îți oferă de acea suma pe care o va cere, nu doar ca să vezi cum poți să salvezi bani. Mai presus de aceasta trebuie să judeci daca îți îndeplinești scopul cu succes, fără ca să albești de nervi. În cazul în care răspunsurile celor 3 diferă privind serviciile oferite, atunci selecteaz-o pe cea mai completă, sterge datele GDPR si preţurile si roaga-i pe ceilalti doi sa își refacă ofertele completând acest model, ca să compari mere cu mere (!)

Identificăm mai multe situații:
– designerii își prețuiesc timpul pentru valoarea lor, pentru ceea ce știu că pot să ofere în plus față de concuranţă: mai multă creativitate, prețuri optimizate, acces la o informație alta decât ai observat că pot alţii sau ai reuși tu …, lucrează acestia cu echipe de profesioniști și nu îți risipesc ei banii, etc.
– designerii își prețuiesc timpul și după notorietate (!); vezi tu unde te poziționezi în relație cu aceasta (?)
– designerii pot să fie specializați pe tipuri de proiecte și chiar stiluri preferate de design, stiluri care să nu îți fie ție potrivite;
– plata este proporțională cu 1). – gradul de dificultate al lucrării; 2). – orele de munca investite de arhitect până la finalizare; 3) Daca te limitezi doar la randari sau, asa cum iti recomand, sa comanzi un proiect complet (concept general + proiect tehnic de executie + detalii de executie, aceasta alegere depinzand de marimea bugetului tau; bugetul alocat va trebui sa fie si mai mare in cazul in care doresti sa se aleaga si accesorii si decoratiuni mici + asistenta pe santier frecventa)
– daca nu vi se oferă din start, cereți versiuni simplificate ale rezolvării situației în care vă aflați, dar atrag atenția că în aceste situații consumul de timp se muta la tine și adesea vei sta în fată cu soluțiile de design și nu vei ști să le aplici concret în realitate (să nu știi ce mobilier să alegi conform Mood Board sugerat, să ți se pară că ai înțeles în cadrul orei de consultantă și apoi să uiți tot, rămânând în cap cu o nebuloasa fară de folos …

TARIFE DESIGNERI DE INTERIOR

Am identificat pentru tine 5 variante de cerinţe si implicit de cote de tarifare, de la cea mai mică valoare la varianta completă, acum poţi sa îți alegi ce să ceri de la acesta. Repere pentru modul de calcul, gasesti mai jos, dupa varinta nr 5.

VARIANTA 1 : Consultanta online sau offline
de minim o oră, sau va dura până când vei avea răspuns la toate întrebările din lista și cu exemplificări vizuale ca să înțelegi pe deplin ce ai de făcut este investiţia minimă de bani, dar maximă de timp pentru tine ulterior, pentru ca va trebui să te ocupi tu de tot. Vei primi și un email alcătuit standard predefinit, adică nepersonalizat, sau personalizat pentru un cost în plus, cu îndrumări trimiţandu-te (posibil si prin link-uri) să te instruiești autodidact cu ce ai de făcut.

VARIANTA 2 : Proiect simplificat
Arhitectul va cronometra exact cât timp a investit pentru:
a) – analiza unui releveu pus la dispoziție de către client (!); cu alte cuvinte, pe planul cadastral care însoțește de obicei actul său de proprietate, sau daca esti fericitul posesor al planului de arhitectura în cazul construcţiilor noi, vei măsura chiar tu (ai hotărat sa salvezi bani, nu ?) și vei nota dimensiuni pentru fiecare ureche de zid, dimensiuni de ghene, stâlpi, grinzi, spațiul ocupat de țevi și conducte, dimensiuni radiatoare (calorifere) si distanţele la zidurile adiacente (3), să deduci grosimi de zid acolo unde nu ai gol (din păcate cadastriştii desenează cu erori mari grosimile de ziduri), cote luate pe înălțime (inaltimea libera a spatiilor si sub grinzile care traverseaza adesea camerele) în zonele golurilor (uși, ferestre – parapeți), în toate spațiile și în balcon dacă dorești idei și pentru acesta, ca să afli cum să îl valorifici mai bine pentru ridicarea calității vieții tale; mai este necesar să precizezi pe propria răspundere din ce este alcătuit fiecare zid / perete, sa decopertezi partial pardoseala in cazul in care o schimbi, pentru a vedea calitatea straturilor suport, pozitiile tuturor componentelor electrice, etc.;
b) – arhitectul va reproduce grafic electronic schița de plan de la punctul a) și va putea să îl mobileze corect și suficient în una sau doua variante / după caz; va indica materialele și culorile tabelar sau direct pe plan prin săgeți și comentarii, fără plan de trasee și dotări de surse electrice;
– arhitectului i se va permite sa fotografieze toate zonele sensibile si tot ceea ce ii este necesar; trebuinţa este sa coreleze atunci cand este în faţa staţiei grafice de proiectare cu restul de date primite;
c) – arhitectul va propune Mood Board pentru fiecare încăpere, cu exemple de piese de mobilier și decorațiuni, elemente de design pe care le deține în arhiva personală nefiind nevoit să efectueze noi căutări cu investiție de timp care costă; în acest caz, urmează ca tu să îți cauți mai apoi singur furnizorii și să alegi piese asemănătoare; în această variantă 2 nu vei beneficia de simulări 3D ca să vezi cum vor arăta camerele mobilate;
– în această variantă, tu îți asumi ca mobilierul cumpărat să nu ți se încadreze din cauza nu știu căror țevi sau în cazul mobilierului la comandă, pe executant să nu ai după ce să îl verifici încrucișat, pentru că tu ai măsurat totul și nu stiu cât de bine te-ai descurcat;

Mood-Board living room fara furnizori indicati furnizori
Mood-Board living room (fara furnizori)

d) – online sau offline arhitectul poate să te îndrume pe care variantă de produs să o alegi la cumpărare din câteva pe care le-ai cautat singur ca să semene cu propunerea arhitectului; obligatoriu este să i le pui la dispoziție pe toate ca să poată să le combine și compare, deoarece totul trebuie să se armonizeze, există un echilibru pe care daca îl strici, atunci va fi kitsch;

VARIANTA 3: Proiect complet
a) varianta 2 de mai sus se modifica în sensul că toată acea muncă legată de releveu o va efectua arhitectul / designerul
b) proiectul tehnic va cuprinde în funcție de mobilare și planul de instalații electrice modificat (sau trasee sanitare modificate) fată de ceea ce ai deja de la dezvoltator și propuneri de dotări electrice ori echipamente / sisteme
c) pe lângă Mood Board / camera (fara indicarea furnizorilor), vei negocia simulări 3 D (modelări) minim câte un moment pentru camerele mari (atenţie, nu intră în unghiul de vedere toată încăperea, vederile panoramice nefiind edificatoare absolut).
Aceste simulări sau randări cum le numim, pot să coste fiecare de la 150-200 de lei / imagine și până la 100 de euro sau mai mult în cazul reprezentărilor super-realistice din VARIANTA 4 de mai jos. Care este diferența?
* Pentru prețul minim vor fi schițe fără texturi clare, lumini și umbre, mai puține elemente ambientale care fac farmecul unei decorări. De obicei sunt view-uri brute, așa cum vor fi extrase direct din programul grafic (SketchUp, Revit, Allplan, etc) fără randări realiste de texturi, imagini care sunt colorate, decente, dar simple și seci.

Sketchup-exemplificare
EXEMPLIFICARE DE PROIECT CU IMAGINI NERANDATE

* Pentru un preț mediu poți să primești colaje realizate, de obicei, în Photoshop absolut în regula și suficiente ca să înțelegi cum va arăta decorată casa ta, să ai culorile și texturile materialelor în clar. Aceasta este varianta care ne este solicitata cel mai des.

Proiect design interior apartament in Berceni
EXEMPLIFICARE DE IMAGINE REALIZATA PRIN “COLAJ”

VARIANTA 4 PREMIUM
În varianta Premium sunt simulările perfecte, modelările 3D pe care le percepi “1 la 1” cu realitatea, care implică un grad ridicat de performantă a randărilor. Ca să fie produse, pot dura nopți întregi fiecare, chiar și cele lucrate la stații grafice performante. Varianta 4 implică față de varianta 3 muncă în plus, Mood Board cu indicarea produsului si furnizorului (aceasta presupune îndelungi căutari personalizate, online si deplasări offline),

Mood-Board bucatarie cu furnizori
Mood-Board bucătărie (cu date furnizori)

cu asistența în șantier și monitorizarea lucrării sau/ și să fie proiectat mobilier custom, personalizat cu indicarea exactă a materialelor, pieselor componente, gata de execuție. Asistența în santier, atunci când este complexă, cum ar fi cazurile birourilor, spațiilor comerciale, etc, dirigenția de santier / managementul de proiect se va plăti separat cu prețuri începand de la 2000 Euro / lună în cazul suprafeţelor mari de spaţii publice.

Pentru întocmirea proiectului tehnic, arhitectul trebuie să măsoare final în casă spațiul după finisare și mai ales să țină cont de sursele de curent electric și aparatura care va fi pusă în funcțiune după ce vei locui acolo. Sunt furnizori de mobilier care vă oferă ei acest serviciu, gratuit, inclus în prețul mobilierului comandat. Daca vei opta pentru un cost mai modest și vei comanda mobiliereul într-un atelier “de cartier”, atunci executantul va avea totusi nevoie de acest proiect de la arhitect, însă măsurătoarea trebuie să și-o efectueze și executantul, spre verificare, altfel nu ii vei putea imputa lui eventuale greșeli de execuţie, va da vina pe arhitect.
În această variantă de lucru și de plată, randările (modelările 3D) vor arăta atât de bine, încât va fi greu să le deosebești de realitate.
Trebuie sa ai rabdare cu perioada de inceput de concept care firesc ar fi sa dureze cel mai mult. Impreuna cu arhitectul veti detalia tema de proiectare si informare generala si designer-ul va prezenta schite, imagini 3D preliminare pentru zonele importante, ajutand astfel ca specialistul sa iti inteleaga nevoile si preferintele estetice.
Tu, beneficiarul lucrarii, vei trimite feedback fiecarei faze pentru a ajunge la un concept final pe care va trebui sa il semnezi ca l-ai inteles si esti de acord sa ramana in acea alcatuire.
Urmeaza proiectul tehnic si detaliile de executie. Cu cat sunt mai multe incaperi de studiat, cu atat mai stufoasa va fi documentatia.
Optional poti sa ceri o lista cu accesorii si decoratiuni secundare ca importanta, pe care o vei plati (lenjeriile de pat, tacamurile si vesela, accesoriile de bucatarie, etc.)
Asistenta la executie poate fi una medie, sa spunem 5 vizite. Vizitele suplimentare se vor plati, dupa nevoie la receptia finala.

exemplificare randari blog interior design
EXEMPLIFICARE RANDARE PREMIUM Sursa: www.easyrender.com

VARIANTA 5 LUX
cuprinde și animații. Efectul este că poți să te plimbi vizual prin casă și să observi cum va arăta orice cotlon.
Asistenta pe santier va fi permanenta, designerul va juca rol si de Project Manager si se va ocupa de coordonarea tuturor factorilor imlicati.

MOD DE CALCUL TARIFARE

I. – PLATA LA ORA DE LUCRU
FORMULA DE CALCUL: (Numărul de ore petrecute pentru proiectare ) x (tarif pe oră) = costul total pentru client
EXEMPLU:
125 ore x 18 EURO tarif pe oră = 2250 EURO total
sau
416 ore x 15 EURO tarif pe oră = 6240 EURO total, etc.

II. – TARIF GLOBAL ESTIMATIV / proiect
După cum s-a menționat anterior, se calculează o taxă forfetară pe baza unei estimări a timpului necesar pentru finalizarea unui proiect. Pentru fiecare proiect, se iau în considerare reperele:
– suprafața utilă a proprietății
– nivelul de dificultate al proiectului

Iată un exemplu despre cum stabilim o taxă fixă ​​pentru proiect:
(Numărul estimat de ore petrecute la proiect) x (tarif pe oră) + (taxa extra pentru dificultate / metru pătrat / alți factori relevanți) = costul total pentru client.
Alti factori relevanți ar fi de exemplu situația în care trebuie să monitorizăm modificări de instalații electrice și sanitare, restaurări de mobilier, etc.
EXEMPLUL nr. 1:
(125 ore x 18 Eur/oră) + (10 Eur x 55 mp) = 2250 Eur + 550 Eur = 2850 Eur în total
EXEMPLUL nr. 2 (Varianta cu taxă pentru alți factori):
2850 Eur + 800 Eur taxa = 3650 Eur în total

NOTA: Arhitectul va fi transparent cu clientul în ceea ce privește modul în care a stabilit taxa fixă.

III. – COMISION = PROCENT DIN VALOAREA LUCRĂRII (finisaje + mobilier + dotări + manopera execuție)
Este situația în care clientul plătește valoarea netă pentru orice mobilier, materiale și subcontractanți din care se extrage un procent convenit. Procentul se poate modifica pe proiect în funcție de amploarea acestuia sau de durată de timp pe care o poate lua.

Cu planul de prețuri cu amănuntul, clientul însumează pur și simplu prețul cu amănuntul pentru toate articolele achiziționate pe tot parcursul proiectului, manoperei si a altor cheltuieli relevante.

Iată un exemplu de plată procentuală:
Valoare (amenajare + subcontractanți) x (% convenit) = cost total
20000 Eur x 10 % = 2000 eur cost total pentru client +/- taxe suplimentare pentru situații speciale
In cazul amenajarilor de mari dimensiuni, cum ar fi mii de metri patrati de birouri, poate 2000 mp, procentul poate sa scada si pana la 5% (sau mai putin) deoarece valoarea investitiei in amenajare va depasi 1 milion de euro.

Cum își stabilește arhitectul rata orară ?

Estimează cât ar fi drept pentru el ca să câștige pe an, să zicem un minim rezonabil de 37500 Euro de subzistentă cât de cât decentă, ceea ce înseamnă un minim de 15-18 euro/oră din care scadem impozitele la stat și sa aiba arhitectul șansa continuității privind proiectarea, să fie el ocupat în cele 5-6 zile lucrătoare / săptămână timp de 8 ore zilnic, altfel devine aceasta meserie un “hobby draguţ”. Dar ar avea și el nevoie 20 de zile pe an de concediu, nu? Socotește tu cât ar fi rezonabil, dar si corect ca să îi plătești pentru proiect.

CRITERII ATUNCI CAND ALEGI DESIGNERUL:

– sursa recomandării să fie de încredere
– experiența / credibilitatea
– talentul designerului (vezi portofoliul cu proiecte)
– pasiunea / dedicarea
– seriozitatea (căutați review-uri / evaluări pe platforme si forumuri, în cazul în care nu vi l-a recomandat o cunoștință)
– cota financiară de piață

ALTE RECOMANDARI:

1. – Fii realist !
După măsura bugetului tău, poți să optezi pentru designeri aflați la început de drum, care oferă unele dintre servicii gratis ca să poată să își construiască un portofoliu. În acest caz însă, trebuie să îți asumi o posibilă situație care poate să apară, în care se vor comite greșeli de proiectare din lipsă de experiență, pe care financiar va trebui să le suporți, aceștia fiind mai puțin informați profesional. Spre exemplu, îți vor amplasa neatent pe blatul de bucătărie chiuveta sau aragazul într-un loc nepotrivit și nu ți se mai deschide singurul ochi de fereastră mobil pentru că lovește în țeavă ori în bateria de la chiuvetă, sau faptul că “mături” cu canatul de fereastră oalele de pe aragaz atunci când deschizi pentru aerisire amplă (deschidere mai mult decât o rabatare a canatului). Te va costa această greșeală un alt blat de bucătărie (decupajele vor fi pe alte poziții) și adesea modificări ale instalațiilor sanitare și posibil electrice, sau poate vei inlocui fereastra intr-o alta alcatuire, fara ca sa strici fatada constructiei. Acestea sunt exemple reale văzute de mine postate în diverse grupuri Social Media de Design Interior și Amenajări, exemple care pot sa continue …

Cu cât arhitectul are mai multă experiență, cu atât acesta va fi mai căutat și acela are dreptul să ceară mai mult. Nu uita ! Timpul înseamnă bani pentru tine, dar și pentru designer.
Tu plătești pentru un serviciu și arhitectul trebuie să îți livreze caliatate. Arhitecții / designerii buni nu își vor subestima valoarea.
Un arhitect care a petrecut ceva ani în industrie, deţine o mai mare expertiză în domeniu, ia decizii mai rapid la locul de muncă și are abilitatea, din experiențele anterioare, să te ajute să înțelegi mai bine proiectul. Această experiență situează pe acel designer deasupra celorlalți din industrie. Indiferent de ce oferte lansează concurenții, cu siguranță atrăgând astfel un număr mai mare de clienți, designerii care își știu valoarea, nu se vor subestima și nu își vor vinde serviciile sub cota lor de piață.

Niciun designer nu va stabili un preț atât de mic încât să îl conducă în viața de zi cu zi să nu își poată plăti facturile pentru birou și trai, chiria sau ratele pentru softurile grafice care sunt foarte scumpe, alte rate la bancă, etc. El judecă cu aceeași măsură cu care judeci și tu.

2. – Comunică bine cu designerul !
Comunicarea este cheia ! Am auzit asta des, tocmai pentru că este adevărat! Trebuie să comunici cu designerul. Spune-i ce se întâmplă, fii sincer dacă ceva durează mai mult decât te aștepti, cere informații pe tot parcursul derulării proiectului.

Respectă-l pe designer pentru că l-ai ales știind că este talentat, recomandat ca fiind experimentat şi de încredere. Normal, respectul vine de la sine atunci când comunici pe parcursul întregului proces de proiectare și asistenţă.

Ofer câteva sfaturi de comunicare pentru ambele părţi:

Fiţi flexibili !
A fi flexibil atunci când vine vorba de taxele de proiect este foarte util. Ambii veţi aprecia faptul că țineti cont de dorințele și nevoile celuilalt, atunci când decideţi o taxă de proiect.

Deși optarea pentru un singur model de stabilire a prețurilor este o opțiune care reiese din calcul, nu fiecare proiect se va potrivi cu același model, ceea ce înseamnă că unul dintre voi poate ieși, din punct de vedere financiar, mai rău. Pentru a combate acest lucru, evaluați separat si apoi împreuna fiecare proiect în mod individual și alegeți modelul cel mai potrivit. Arhitectul nu doreste să te supra-încarce, astfel pierzând lucrarea, dar în același timp nu dorește să își vândă serviciile cu mai puțin. Aici, sincer, intervine notorietatea, cât de cautat este designerul și cât de mult are de lucru. Discutați despre opțiuni între voi și fiți flexibili în strategia de negociere a prețurilor.

Transparența
este esențială atunci când relaționați. Clienții trebuie să fie capabili să aibă încredere în designeri, așa că ascunderea nemulțumirilor și lipsa deplină a deschiderii de ambele părți cu privire la toate aspectele unui proiect, ar putea fi dăunătoare.

Clienții trebuie să vadă exact ce primesc de banii lor, printr-o ofertă explicită, indiferent de modelul de preț pe care îl aleg. Este necesară o transparență asupra modului de tarifare, pentru a nu lăsa loc pentru întrebări.

Alături de transparență vine și onestitatea. Este de bun simț să nu fie supra-încărcați clienții. Spre exemplu, la plata cu ora, designerul va opri cronometrul atunci când îi sună telefonul și vorbește în alte scopuri decât legate de acest proiect. Designerul trebuie să explice, mai ales în cazul unui preț mai ridicat decât cota medie de piață, de ce este drept să taxeze așa. Pe de altă parte, clientul poate fi genul care se răzgândește des, sau să facă diverse greșeli în opțiuni, undeva pe parcurs. La urma urmei nu este și el decât un om, trebuie găsit un echilibru și înțelegere de ambele părți.

Contractul
Înainte de a începe arhitectul să lucreze la un proiect, se va semna un contract de proiectare și servicii. După ce ați fost de acord cu privire la prețul unui proiect, asigurați-vă că ați atașat și oferta de preț agreată, ca pe o anexă martor ale celor stabilite. Aceasta conturează ceea ce plătește clientul. Termenul va fi estimativ pentru finalizarea proiectului și orice alte detalii relevante. Termene de livrare ale obiectelor comandate care produc întârzieri, nu pot fi imputate designerului care este nevoit să amâne faze de lucru din această cauză.
Dacă există discrepanțe atunci când vine vorba de plata costului total și situații neprevăzute care înghit timp pentru designer, în acele situații vă puteți referi la acest contract, la ce s-au angajat părțile și puteți soluționa cu ușurință orice problemă, împreună, cu calm și onestitate.

INCHEIERE

– alege o strategie de preț care să funcționeze atât pentru tine, cât și pentru designer
– fii realist atunci când decizi să soliciți un pachet de servicii
– amintește-ți că este primordială comunicarea pentru un rezultat fericit

Acum, pentru că ai o perspectivă asupra modului în care să abordezi rezolvarea acestei teme, ești pregătit să iei startul și să lansezi cereri de ofertă explicite și cuprinzătoare către unul sau mai mulți designeri, arhitecți, ori decoratori, după buget.