Signe Bindslev Henriksen și Peter Bundgaard Rützou, arhitecti care au studiat la Scoala de Arhitectura Daneza si absolventi ai Academiei Regale Daneze de Arte Frumoase, infiinteaza in 2005 Space Copenhagen.

Portofoliul lor transmite o viziune proprie bine definita. Stilul este scandinav. Acuratete si minimalism. Semneaza design-ul catorva restaurante celebre: Geranium (2 stele Michelin, detinut de Bóchuse D’or / Rasmus Kofoed, mai noul Geist al nelinistitului bucatar Bo Bech si NOMA, clasat intre primele 50 restaurante ale lumii, clasament alcatuit exigent de 800 experţi în gastronomie şi criticadin domeniu. Cu doua stele Michelin (proprietar si maestru bucatar este René Redzepi), NOMA a fost primul in clasamentele pe linie gastronomica in Europa / 2012.

Amplasat in orasul Copenhaga, intr-un fost depozit din portul orasului, este acum loc de pelerinaj pentru turismul gastronomic si reper in design-ul de interior pentru restaurante. Strategia alegerii locului este una studiata. Nu cad umbre ale unor cladiri inalte pe fatade, lumina fiind foarte pretuita in spatiul scandinav.

Conceptul este calm si elegant. Lemnul recuperat al grinzilor subliniaza prin contrast linia moderna a obiectelor de mobilier.

Tonurile sunt neutre: gri, grej, alb murdar, negru. Lumina naturala o vad nesperat de multa, datorita golurilor mari perimetrale. In cazul de mai jos, consola paralelipipedica cu o proportie frumoasa, indraznet iesita mult din axul stalpului de lemn, mizeaza pe contrastul evident de textura, forma si culoare ale materialelor mentinute vs. nou introduse.

Personal, prefer varianta de acoperire mai mare in alb din imaginile de mai sus, decat folosirea in exces a lemnului mancat de carii. Nu este o imagine confortabila pentru clienti.

Fiecare obiect aflat pe mese pastreaza conceptul acestui restaurant. Am intalnit disciplina aceasta la Stadio cel cu Atrium din Bucuresti.


Sursa materialului fotografic: http://spacecph.dk / Space Copenhagen